Naar hoofdinhoud

Voetbalveld in Gouda wordt waterberging

Voetbalveld in Gouda wordt waterberging

Extreme weersituaties van droogte en wateroverlast komen steeds vaker voor en hebben een grote impact. Zware regenbuien worden afgewisseld met periodes van droogte. Korte Akkeren in Gouda is een wijk die sterk versteend is, daardoor staan delen van straten regelmatig onder water.

Dat gebeurde ook bij het grasveld van voetbalvereniging ONA. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat het veld zakte door bodemdaling en het veld inmiddels bijna hetzelfde niveau van het waterpeil in de sloten had. Wanneer het hard regende kon het grasveld geen regenwater meer opnemen omdat de grond al nat was door een hoge grondwaterstand en een hoog waterpeil. Dat was niet goed en door bijvoorbeeld het ophogen van de sportvelden konden de waterproblemen in andere delen van de wijk groter worden.

Waterbergend voetbalveld

Sportpunt Gouda besloot samen met Rijnland en de gemeente Gouda om bij het ophogen van het veld circa 7.500 m2 aan kunststof kratten neer te leggen. Deze waterbergende kratten, komen onder het grasveld te liggen. Bij zware regenbuien kan zowel het regenwater als het stijgende waterpeil tijdelijk opgeslagen worden. Daarna kan het water weer in de bodem zakken of teruglopen in de sloten. Naast dat het veld goed bespeelbaar blijft zorgt het grasveld nu ook voor droge voeten in de wijk.

Duurzaam

De kratten zijn opnieuw te gebruiken en worden gemaakt van recyclede kunststof materialen. Wanneer de bodem in de toekomst toch weer verder zakt kunnen de kratten bij een volgende veldrenovatie opnieuw worden gebruikt om optimaal water te bergen.

Eind juni wordt het grasveld ingezaaid en kan er op korte termijn, op iets hoger niveau, gevoetbald worden. Meer weten welke maatregelen u kunt nemen? Kijk dan op www.maakgoudaduurzaam.nl.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.