Naar hoofdinhoud

Wateroverlast: wat doen wij en wat kunt u doen

Wateroverlast: wat doen wij en wat kunt u doen

De wateroverlast op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni heeft veel impact gehad. Dat blijkt ook uit de vele foto’s en filmpjes die de gemeente al binnenkreeg.

Een terugblik op de regenval en de vele foto’s en filmpjes, leren ons veel. Het geeft vooral inzicht in wat er kan gebeuren. Waar situaties zijn die om een oplossing vragen. Maar ook bewustwording dat we niet alles kunnen oplossen bij een dergelijke hevige bui. Door klimaatverandering wordt de kans op deze harde regenbuien steeds groter.

U kunt nog steeds beelden met precieze locatie aan ons sturen via klimaat@debuch.nl

Klimaatadaptatie landelijk, regionaal en lokaal 

Nederland moet in de periode tot 2050 klimaatbestendig en water-robuust gemaakt worden. De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH) werken hieraan. Zij doen dit samen met de gemeenten Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Regionaal zijn de mogelijke kwetsbaarheden in beeld gebracht voor wateroverlast, hitte, droogte en overstroming globaal. Deze resultaten vergelijken we met de beelden en meldingen die wij ontvangen over de wateroverlast.

Wat de gemeente doet

De gemeente heeft een projectenplanning waarin bepaald is wanneer het tijd is om een weg en een riool te vervangen. Bij deze grote projecten wordt ook de omgeving direct klimaatbestendig en waterrobuust ingericht. Dat is de meest betaalbare manier, maar dit vergt dus een periode van vele jaren, en is gericht op het klimaat van 2050. We kijken ook of de klimaatbestendige maatregelen die we al genomen hebben goed gewerkt hebben. Daarnaast bereiden we ons verder voor op hoe we om moeten gaan met calamiteiten zoals deze wateroverlast, met de regio en met het hoogheemraadschap.

Wat bewoners en bedrijven kunnen doen

Bewoners en bedrijven zijn verantwoordelijk voor de verwerking van water op eigen terrein (perceel). Dat kan door hergebruik (regenton), waterberging (dak of ondergronds) of waterafvoer naar de sloot of naar de straat.

Om wateroverlast te voorkomen is het beter om regenwater niet direct naar de straat af te voeren. Het water vertragen door groen op eigen grond is heel belangrijk voor de geleidelijke afvoer van het hemelwater. Daarom is het belangrijk dat inwoners hun tuinen niet volledig betegelen. Zorg voor voldoende groen, onverhard materiaal en waterberging in de tuin. 

Problemen met afvalwater in huis

Veel overlast en schade ontstond doordat afvalwater binnen via de riolering omhoog kwam (via wc of andere lage afvoer). Om dat te voorkomen kunnen inwoners een zogenaamde ontlast constructie aanbrengen Dit moeten inwoners zelf regelen. De verantwoordelijkheid van de gemeente begint vanaf de perceelgrens.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.