Naar hoofdinhoud

Waterschap Limburg breidt capaciteit regenwaterbuffer De Heek uit in strijd tegen wateroverlast

Waterschap Limburg breidt capaciteit regenwaterbuffer De Heek uit in strijd tegen wateroverlast

In het Limburgse Hekerbeekdal is het Waterschap Limburg begonnen met uitbreiding van de regenwaterbuffer De Heek. Het is een eerste en snelle maatregel in de strijd tegen de wateroverlast in het gebied, stelt het waterschap.

De Hekerbeek stroomt vanuit het buurschap Heek naar Valkenburg, waar ze uitmondt in de Geul. Het stroomgebied van de Geul telt veel plaatsen waar wateroverlast optreedt. Het zijn complexe knelpunten, aldus het waterschap. De Hekerbeek in Valkenburg is zo’n knelpunt.

In het beekdal wordt een pakket aan maatregelen genomen, zodat ruimte wordt gecreëerd voor 8.800 kubieke meter regenwater. Vergroting van de buffer met ruim 6.000 kubieke meter vormt de eerste stap. De ingreep kan snel en tegen verhoudingsgewijs lage kosten worden gerealiseerd, aldus het waterschap.

De werkzaamheden, die worden uitgevoerd in opdracht van het waterschap en de gemeente Valkenburg aan de Geul, duren tot medio december. De ervaringen die het waterschap opdoet met de aanpak in het stroomgebied van de Hekerbeek worden gebruikt voor andere maatregelen in het hele Geuldal.  

De werkzaamheden zijn onderdeel van het programma Water in Balans, waarmee het waterschap de wateroverlast in Zuid-Limburg probeert te verminderen. Het is zaak die overlast als gevolg van de klimaatverandering aan te pakken, omdat ze voor levensbedreigende situaties kan zorgen, aldus het waterschap.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.