Naar hoofdinhoud

Wereld Vismigratiedag: een groot succes!

Wereld Vismigratiedag: een groot succes!

Nederland weer vol met vis is een ambitie waar we al 20 jaar aan werken. In 2020 zouden er heel wat mijlpalen worden gevierd, maar dat kreeg door corona een heel andere wending. Onze fonkelnieuwe vispassage bij gemaal Spaarndam bijvoorbeeld zouden we feestelijk openen. Dat kon helaas niet doorgaan. Maar wat in het vat zit verzuurt niet, net als vis, dus zodra het weer kan vieren we het alsnog.

Ook zouden we een congres organiseren in Naturalis, met alle partners die net als wij hard werken aan het verbeteren van de visstand. Dat doen we namelijk niet alleen in Nederland, dat doen we wereldwijd. Dit congres werd omgedoopt in een webinar en gehouden op 25 november. Maar liefst 240 deelnemers woonden een gevarieerd programma bij dat door groot sportvisliefhebber Klaas van Eerden aan elkaar werd gepraat.

Mike Dijkstra was die dag de ‘razende Rijnlandse reporter’. Hij deed vanaf verschillende locaties verslag van wat Rijnland al heeft bereikt om de vis weer ruim baan te geven.

Mike dijkstra en Connie Kolfschoten

Op de foto staat Mike Dijkstra met Connie Kolfschoten van Sportvisserij Nederland 

In het webinar vierden we niet alleen de successen, maar deelden we ook de lessen die we hebben geleerd. Want hoe gaat het eigenlijk met de visstand? Er is veel bereikt maar eerlijk is eerlijk, het kan en moet beter. Voor de toekomst is er nog heel wat werk aan de winkel. Uit een enquête onder de deelnemers kwam duidelijk naar voren dat bijna 70% vindt dat burgers meer betrokken moeten worden. Ook vindt bijna de helft dat landen onderling nog te weinig kennis en ervaring delen.

Tijdens het webinar reikte hoogheemraad Waldo von Faber het Palingboek uit aan Rogier van der Sande, in zijn rol als voorzitter van de Unie van Waterschappen. Maar als dijkgraaf van Rijnland kon hij het boek natuurlijk ook erg waarderen. Het Palingboek ging ook naar Johan Osinga, directeur-generaal Natuur, Visserij en Landelijk gebied bij het ministerie van LNV. En dat meer visliefhebbers geïnteresseerd zijn in dit boek, blijkt wel uit reacties op de vraag uit de enquête wat de favoriete vis is van de deelnemers: de paling staat met kop en schouders bovenaan. Het Palingboek is inmiddels al meer dan 150 keer besteld.

We kunnen terugkijken op een dag waarop we met water- en natuurbeheerders, bedrijven, overheden, instituten, universiteiten en scholen het thema vismigratie weer goed op de kaart hebben gezet.

Het hele webinar is terug te zien op de onderstaande youtube film

Op naar Nederland weer vol met vis!

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.