Naar hoofdinhoud

Wereld Water Dag 2021: de veelzijdige waarde van water

Wereld Water Dag 2021: de veelzijdige waarde van water

22 maart 2021

Om even bij stil te staan op Wereld Water dag. Wat betekent water voor u? De beschikbaarheid over voldoende en kwalitatief goed water is niet zo vanzelfsprekend. Dit jaar is het thema Valuing Water. Hiermee vragen de initiatiefnemers naast de economische waarde, ook aandacht voor de culturele, sociale en natuurwaarden van water. Een thema met een speciaal Nederlands tintje.

Dit jaar willen de organisatoren van de Wereld Water Dag, de UN Water, iedereen een spiegel voor houden met de vraag naar de persoonlijke beleving van water. Die is voor iedereen anders. Een boer kijkt anders naar water dan een flatbewoner of een energieproducent. Of een meisje in Kenia dat toch naar school kan hoewel ze ongesteld is. Of de dorpsgemeenschap met een publieke kraan en zeep waar ze de handen kunnen wassen om zo de verspreiding van het coronavirus terug te dringen.

Geen eigen waterkraan

De wereld roept zo makkelijk ‘handen wassen’, maar er zijn nog miljarden mensen die geen eigen waterkraan hebben. Waterbeschikbaarheid is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ook niet in Nederland in een delta met een watersysteem waarvan de complexiteit alleen maar verder toeneemt. Aan de vooravond van een nieuw droogteseizoen, is het afwachten of de Nederlandse waterbeheerders voldoende zijn voorbereid op opnieuw een droge zomer.

Nederlands tintje

Traditioneel is Wereld Water Dag in Nederland de dag waarop schoolkinderen van groep 7 en 8 een wandeling maken met een rugzak met 6 liter water. De dag met een schoonmaakactie in een rivier. En een centrale viering die stilstaat bij het duurzaamheidsdoel nr. 6 voor water. Dit jaar is vanwege de coronapandemie bijna alles afgelast.

Toch heeft Wereld Water Dag met het thema Valuing Water een speciale Nederlandse betekenis. Vier jaar geleden reisde watergezant Henk Ovink de hele wereld af om ideeën op te halen over de vele verschillende waarden van water. Hij deed dat in opdracht van het High Level Panel of Water waar premier Mark Rutte toen deel van uit maakte.

Vijf principes 

De rondreis van Ovink leidde tot 5 principes om de waarde van water beter te kunnen wegen. Momenteel is Nederland trekker van het Valuing Water Initiative. Doel is om te kijken hoe we deze vijf principes in de dagelijkse praktijk handen en voeten kunnen geven. Neem bijvoorbeeld het Water as Leverage project in drie Aziatische steden. Samen met de lokale bewoners en lokale organisaties zijn workshops gehouden om tot nieuwe voorzieningen te komen die niet alleen de waterproblemen oplossen maar de steden ook meer welvaart brengen en de leefbaarheid vergroten.

Oproep tot dialoog

Ter gelegenheid van het speciale thema van Wereld Water heeft watergezant Henk Ovink een boodschap aan zowel de mondiale watergemeenschap als aan alle watergebruikers. Ovink spoort water professionals in de hele wereld er nog een tandje bij te zetten. “Ga door met de geweldige programma’s voor duurzaam waterbeheer, maar staat open voor anderen van buiten de watersector. Ga op zoek naar nieuwe partners en sla nieuwe wegen in.”

Voor watergebruikers van buiten de watersector, heeft hij dezelfde boodschap maar dan in de andere richting. “Zie water als een partner. Werk samen met water professionals en kijk samen maar de hele waardketen van water.”

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.