Naar hoofdinhoud

WUR: mondiale vraag naar voedsel stijgt fors tot 2050

WUR: mondiale vraag naar voedsel stijgt fors tot 2050

De wereldwijde vraag naar voedsel neemt tussen 2010 en 2050 toe met 35 tot 56 procent. Dat blijkt uit de resultaten van een analyse van Wageningen University & Research (WUR).

De toenemende vraag naar voedsel wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door bevolkingsgroei, economische ontwikkeling, verstedelijking en andere ontwikkelingen. De groei is lager dan in eerdere onderzoeken. Die gaven aan dat de voedselproductie zou zijn verdubbeld in het jaar 2050.• Lees ook:VN-rapport: miljarden mensen zonder dagelijks brood

Niettemin willen de onderzoekers benadrukken dat de verwachte stijging in de vraag naar voedsel negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu. Die kan leiden tot een verlies van biodiversiteit. Om dit te voorkomen, moet het opvoeren van de voedselproductie gepaard gaan met beleidsplannen. Net als investeringen die duurzame intensivering en het eten van meer plantaardig voedsel stimuleren en voedselverlies- en verspilling beperken.

Toename van honger

In de meest negatieve scenario’s neemt het aantal mensen dat het risico loopt op honger tussen 2010 en 2050 naar verwachting toe met 8 procent. Wereldwijd zijn er nu meer dan 820 miljoen mensen die niet genoeg te eten hebben. Klimaatverandering en de toenemende concurrentie om land en water bemoeilijken de voedselproductie. Dat betekent dat het Duurzame Ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties met betrekking tot hongerbestrijding en voedselzekerheid niet wordt behaald.

De WUR-analyse is gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Nature Food. Die kan worden gebruikt voor het benchmarken van wereldwijde prognoses voor voedselzekerheid. Maar ook als input dienen voor beleidsanalyses en een publiek debat over de toekomst van voedsel.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.