Naar hoofdinhoud

ZLTO: zet zoetwater hoger op agenda

ZLTO: zet zoetwater hoger op agenda

Zoetwaterbeschikbaarheid moet een speerpunt zijn van Waterschap Scheldestromen, stelt ZTO. Maar dat blijkt niet uit het ontwerpwaterbeheerprogramma (WBP) dat ter inzage ligt.

In een brief aan het waterschapsbestuur pleit ZLTO ervoor om zoetwater hoger op de agenda te zetten. ‘Het WBP 2022-2027 is de kapstok waaraan andere beleidsplannen worden opgehangen. Daarom hadden wij verwacht dat zoetwater een prominente positie zou innemen in het WBP. Dat is helaas niet het geval. Het verbaast ons dat uw waterschap de zoetwaterbeschikbaarheid niet als kerntaak ziet’, zo begint de brief die ZLTO donderdag de deur uitdeed.

De belangenbehartiger zou het logisch vinden dat de zoetwaterbeschikbaarheid en -voorziening als speerpunt van het WBP wordt benoemd. Al helemaal na de droge zomers met enorme landbouwschade, het in voorbereiding zijnde Zeeuwse Deltaplan Zoetwater en het onlangs aan het waterschap aangeboden Masterplan Zoetwater Zeeland van de agribusinesspartijen.

‘Wij verwachtten dat het waterschap zich bij uitstek als zoetwaterautoriteit zou opstellen’, licht Hendrik Jan Ten Cate van de ZLTO Raad Zeeland toe. ‘We willen dat zoetwater een veel belangrijker gewicht krijgt in het WBP. Wat er nu ligt, is een plan met weinig ambitie.’

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.